Thursday, 29 December 2011

Bahaya Slipped Disc::::!!!

Pernah tak korang rasa sakit belakang?? Percaya atau tidak, 80% org dewasa pernah sakit belakang at least sekali dalam hidup...Kebanyakan kes sakit belakang sebab terlalu letih, tersilap posture tidur, tergeliat belakang, sudden twist or sharp movement... atau kadang2 disebabkan oleh kecederaan pada tulang belakang, yg mana ianya memerlukan rawatan perubatan.

Member emma sendiri pun pernah sakit belakang yg agak teruk dulu... sampai dah tak tau nak berubat camana.. urut tu jgn cakapla, mcm2 tukang urut dah try tapi lega sekejap jer... kadang2 sakit tak terhingga sampai sanggup pakai botol mineral atau ape2 yg keras nak tekan kat bahagian sakit belakang tu... tidur pun tak lena, mengiring sakit, terlentang pun sakit... husband die sampai belikan tilam king koil special utk org sakit belakang..sakitnya kurang tp masih ada..lepas pakai corset PB ni Alhamdulillah, posture badan dia jadi semakin baik dan sakit belakang pun dah byk berkurang...

So, emma nak cite sket pasal slipped disc...

"Slipped disc" adalah salah satu kecederaan yg biasa berlaku pada tulang belakang. Ia boleh menyebabkan sakit belakang yg amat teruk sehingga berasa sakit dan kebas di bahagian kaki.


Sebenarnya "slipped disc" tu bukanlah disc tu betul2 slip out...nama ajer mcm tu..sebenarnya dlm disk tu ada bahan mcm gel, benda tu la yg terbonjol keluar sehingga menekan urat saraf kat dalam saraf tunjang. Nama lain slipped disc ni dipanggil PID (prolapsed intervetebral disc), herniated disc atau ruptured disc.Disk ni bendanya seketul tisu yg elastik, mcm gel terletak di antara setiap bahagian tulang belakang. Ia bertindak sebagai absorber dan menjadikan tulang belakang kita fleksibel. Disk ni stabil sebab ada ligamen yg tebal di sekeliling tulang belakang.

Tapi...kenapa boleh jadi slipped disc??

Kadang2 beban tekanan atau hentakan yg kuat pada tulang belakang boleh menyebabkan slip disc. Walaupun begitu, proses penuaan menyebabkan ligamen yg 'memegang' disk tu menjadi lemah dan bila berlaku tekanan atau tergeliat sedikit pun boleh menyebabkan bahan gel disk tu pecah.


Gambar MRI menunjukkan slipped disc menekan saraf belakang...


So, apa tanda-tanda slipped disc ni??

Sakit yg teramat sangat dan tiba2 biasanya berlaku. Biasanya kat bahagian bawah belakang tapi boleh je jadi kat bahagian tengkuk atau bahu.

Kalau di bahagian bawah belakang, ia boleh sakit sampai ke kaki dan tapak kaki, terasa seperti menyucuk-nyucuk dan terbakar. Kalau jadi mcm ni cepat2la jumpa doktor ye..jgn tunggu lama takut melarat..boleh jadi lumpuh tau..!!!


Alamak...!!! macamana nak rawat pulak??

Matlamat utama mesti nak hilangkan sakit belakang dgn cara kurangkan kejang otot2 belakang. Biasanya doktor akan bagi ubat tahan sakit, ubat kurangkan kejang otot, dan suruh berehat. Bila otot2 belakang dah relaks dan tak tegang, tekanan pada saraf berkurang dan sakit pun kurang. Masa ni kena pakai Lumbar Corset, atau boleh pakai Waist Nipper Premium Beautiful utk support tulang belakang dan cepatkan proses pemulihan.


Waist nipper = Lumbar Corset!!!


Lagipun korset PB ni ada cahaya F.I.R. yg dpt menembusi hingga 3.5 inci ke dalam otot dan tulang belakang. F.I.R. ni dpt menghilangkan sakit belakang dan merawat kecederaan dalaman.

Selain tu kena buat exercise belakang utk kuatkan otot2 belakang bagi mencegah ia berulang. Kadang2 kalau teruk sgt sampai tak boleh berjalan, kebas kaki atau sampai tak boleh kontrol kencing, doktor akan buat pembedahan buang disk pecah dan menekan saraf tu.

So macamana nak cegah Slipped Disc atau sakit belakang ni??

Body kena maintain...jaga berat badan yg ideal, berat yg berlebihan akan menambah bebanan kat tulang belakang dan disc tu.
 
Berhenti merokok, sebab nikotin dlm asap rokok tu adalah toxic pada disc...menyebabkan disc tidak dpt menyerap nutrien dan mengekalkan sifat elastiknya.

Amalkan posture badan yg betul...contoh2nya mcm dlm gambar2 ni...

Cara berdiri mesti ikut gambar paling kanan tu...berdiri tegak!

 
Ni pulak cara duduk...tegakkan belakang kamu...jgn meleding pulaks!..ekekke;p

 
Ni pulak cara angkat barang...gunakan kekuatan kaki bukan belakang ye...


Last sekali...pakaila waist nipper PB...ia ada 7 tetulang yg elastik dpt menyokong tulang belakang kita...lagipun corset ni mmg dpt approval dari Persatuan Pakar Tulang Antarabangsa...insya-Allah berkesan!!..Mesti Yakin & Tawakkal pada ALLAH S.W.T....


 
Pakai kat dlm baju bukannye kat luar ye..Heheheh;)

So, sesiapa yg belum dapatkan lagi miracle Premium Beautiful Corset, dapatkan segera!!

Contact emma 012-6999634 ;)

No comments:

Post a Comment